Производител Audio-Technica

Audio-Technica Logo


Японската компания Audio-Technica е основана през 1962 г. от Хидео Мацушита (Hideo Matsushita).
На 42 годишна възраст той решава да се заеме с целта на живота си и напуска своята работа в музея на изкуствата Бриджстоун (Bridgestone) в Токио, където в продължение на 10 години е организирал множество успешни събития с прослушване на грамофонни плочи. Неговият любим цитат от 7 думи „Вярвам в качеството на звука за всеки“ става пътеводител в работата му и той поема по първите стъпки – да реализира на практика идеите си за качествени грамофонни дози.

Седалище и изследователски център на Audio-Technica Corporation в Япония

През тези години създаването на нова компания е било много трудно и скъпо. Хидео Мацушита решава да стартира с производството на компоненти (грамофонни дози) за производители на грамофони, тъй като това е бил единственият начин за възпроизвеждане на звук.

Така започва историята на една от най големите компании, която днес произвежда широка гама продукти за домашна, студийна и професионална употреба.

Първите два модела грамофонни дози AT-1 и AT-3, произведени от Audio-Technica, започват да се продават на доставчици в Япония. Тяхното високо качество помага на компанията само година по-късно да се премести в по-просторен офис и да увеличи своето производство. Наред с това е разработен новият модел AT-5, а година след него и диамантната игла AT-5X.

В резултат на своя висококвалифициран екип от инженери, през 1969 г. компанията навлиза на световния пазар. Грамофонните дози на Audio-Technica започват да се използват масово от производителите на грамофони.

Производството на дози и игли за грамофони отдавна е престанало да бъде единствената дейност на Audio-Technica. В наши дни компанията разработва и произвежда самите грамофони, както и микрофони, миксиращи пултове, слушалки и много други аудио продукти, с които е позната на целия свят.

Много от технологиите са въведени от Audio-Technica за първи път. Например:
- Изработката на дозата AT33ML/OCC от безкислородна мед;
- Патентованата технология SpectraPulse, използвана за сигурно криптиране на данни през 2007г.

Също така през осемдесетте години компанията продава изключително успешно популярните портативни винилови плейъри Mister Disc, които по-късно се заменят от Sound Burger.

Audio-Technica оставя своя отпечатък и в развитието на слушалките. През 1974 г. компанията пуска в продажбата първата серия динамични слушалки – AT-700, а четири години по-късно кондензаторните ATH-7 и ATH-8.

През 2007 г. Audio-Technica започва производството на слушалки с активно шумопотискане QuietPoint® Noise-Canceling. През 2010 г. моделът ATH-ANC7b QuietPoint, който e в продажба от 2009 г., получава награда за иновация в дизайна и технологиите.

Професионалното оборудване заема голяма част от производството на Audio-Technica. Например безжичният мониторен комплект M3, който влиза в производство през 2008 г.

Произвеждайки все повече и повече уникални и търсени аудио продукти, компанията придобива признание не само от отделни хора (включително знаменитости), но и от цели организации. От 1996 г. на Олимпийските игри се използват слушалки и микрофони на Audio-Technica.
Участието на компанията в спорта продължава и с Олимпийските игри в Сидни (2000), Солт Лейк Сити (2002), Атина (2004), Пекин (2008), Лондон (2012), както и на много други събития. През 2006 г. церемонията по награждаването на Грами е оборудвана с повече от 200 микрофона Audio-Technica.

През 2007 г. на бял свят идват и легендарните слушалки ATH-M50. Те са разработени за професионално наблюдение и миксиране в звукозаписни студиа, но са толкова харесвани, че започват да се използват масово и за домашна употреба.

Къде още се използват продуктите на Audio-Technica? В залите на конгреса в САЩ, от полицията, от телевизии и радия, от музиканти (Metallica, Aerosmith, Slipknot), на улицата... Само трябва да се огледате.