Изобретяването на слушалките и тяхната еволюция през годините

Публикувано от Венцислав Генчев
Слушалките на Натаниел Болдуин

Всеки човек обича да слуша музика. Различни стилове с различен ритъм - според настроението, според времето, според емоциите. Затова не трябва да се учудваме, че не всеки иска да чуе нашата музика. Това е една от причините слушалките да станат абсолютна необходимост в ежедневието ни.

Разхождайки се из града в днешно време ще срещнете десетки хора, които използват слушалки. От миниатюрни тапи в ушите до толкова големи, че слушателят изглежда като пилот на изтребител. И все пак от къде започва всичко? Как се стига до идеята за слушалките и тяхната огромна популярност?

1816 г.

Устройствата за слушане, които се поставят в ушите, съществуват от преди повече от 200 години. През 1816 г. френският лекар Рене Лаенек (Rene Laennec 1781-1826) изобретява първия стетоскоп, използвайки дълга тръба от валцуван лист хартия, за да насочи звука от гърдите на пациента към ухото. Той бил толкова впечатлен от резултатите, че направил дървена версия, която да носи със себе си.
Рене Лаенек и стетоскопът му, изработен от дърво
Рене Лаенек и стетоскопът му, изработен от дърво

1877 г.

През годините са изобретявани много устройства, които могат да записват звук, но едва през 1877 г. Томас Едисън (Thomas Edison) успява да възпроизведе записаното чрез своя фонограф. Звукът се записвал предварително чрез канали върху лист от станиол, увит около въртящ се цилиндър. Възпроизвеждането ставало от игла (stylus), реагираща на звуковите вибрации.
Томас Едисън с втория си фонограф във Вашингтон през април 1878 г.
Томас Едисън с втория си фонограф във Вашингтон през април 1878г.
В последствие са правени множество подобрения на фонографа като карбонови цилиндри с восъчно покритие, режещи игли (cutting stylus) и зигзагообразни жлебове около записа. Докато през 1887 г. Емил Берлинър (Emile Berliner 1851-1929) развива идеята на Едисън, като заменя фонографските цилиндри с плоски дискове от цинк, които нарича „грамофонен запис“. Новото изобретение, наречено „грамофон“ е патентовано на 26 септември 1887 г.
Емил Берлинер с неговата цинкова грамофонна плоча
Емил Берлинер с неговата цинкова грамофонна плоча

Еволюцията на грамофоните е изключително интересна, но все пак тази статия не е за тях. Затова нека продължим нататък с историята на слушалките.

80-те години на XIX век

През 80-те години на XIX век първите предци на днешните слушалки са използвани от телефонните оператори. Това била единична слушалка, която се поставяла на рамото и тежала около 5 килограма.
Телефонен оператор със слушалка върху рамото
Телефонен оператор със слушалка върху рамото

1891 г.

През 1891 г. френският инженер Ърнест Меркадиер (Ernest Mercadier 1836-1911) патентова набор от слушалки за поставяне в ухото, които той нарича „би-телефон“ (bi-telephone). Те били достатъчно леки, което позволявало да се носят върху главата при използване от телефонните оператори. Притежавали и гумено покритие за намаляване на външните звуци. Неговият дизайн е невероятно умела работа по миниатюризация и е подобен на съвременните слушалки за поставяне в ушите (in-ear).
Ърнест Меркадиер със слушалки би-телефон
Ърнест Меркадиер със слушалки „би-телефон"

1895 г.

През 1895 г. британската компания Electrophone създава система, която позволявала на потребителите да слушат изпълненията от театрите, църквите и операта в Лондон директно в комфортния си дом. Компанията инсталирала на абонатите специално устройство с четири чифта масивни слушалки, свързани под брадичката и държани с помощта на дълъг прът.
Системата на Electrophone за слушане на аудио в домовете
Системата на Electrophone за слушане на аудио в домовете
Услугата струвала изключително скъпо за времето си - 5 паунда годишно. Срещу допълнителен паунд е можело да се добави още една слушалка. Тази система била по-скоро като телефон. До 1908 г. са обслужени 600 абоната с предавания от 30 театри и църкви. Дори се организирали събития за колективно слушане.
Можете ли да си представите, че по-заможните хора са слушали по този начин повече от 30 години - от 1895 до 1926 година?
Колективно забавление със системата на Electrophone
Колективно забавление със системата на Electrophone

1910 г.

И така стигаме до 1910 г., когато Натаниел Болдуин (Nathaniel Baldwin 1878-1961) създава в своята кухня първите модерни слушалки. За първи път двойка слушалки приличат на тези, които виждате днес.

В годините преди Първата световна война не било прието малки фирми и индивидуални изобретатели да предлагат продукти и умения на Военноморския флот на САЩ. Въпреки това Болдуин изпраща писмо, придружено от два прототипа слушалки, които предлага за военни изпитания. Първоначално предложението му не е взето на сериозно, но след направените тестове веднага правят заявка.

За съжаление Болдуин успява да приеме само малка поръчка от 10 броя, защото продължава да ги произвежда в кухнята си. Въпреки това флотът се съгласява с ограничените производствени възможности, защото слушалките са по-добри от всичко до сега.
Първите слушалки на Натаниел Болдуин, изобретени през 1910 г.
Първите слушалки на Натаниел Болдуин, изобретени през 1910г.

В последствие дизайнът е подобрен значително – подсилена лента за глава и две регулируеми тънки пръчки, прикрепени от всяка страна. Тези промени са изключително успешни и флотът съветва Болдуин да патентова новия модел. Той обаче отказва, защото смята това за незначително нововъведение. Нека отбележим, че всички слушалки в днешно време се регулират от това „незначително нововъведение“. До какво би довел един патент само можем да предполагаме.

Като цяло Натаниел Болдуин е бил изключително интересен човек. Мормонски фундаменталист, който получава диплома за електроинженерство в Станфорд и започва работа като учител, но отхвърлен заради активни изяви в подкрепа на полигамията. Въпреки че самият той е имал само една жена.

1937 г.

През 1937 г. на пазара се появяват първите динамични слушалки - DT-48 на Beyerdynamic.

Това събитие е огромен скок в технологиите и въпреки че няколко десетилетия по-късно навлизат електростатичните слушалки, динамичните все още са най-популярният тип на пазара. Все пак нека не забравяме, че електростатичният говорител има безспорни предимства – простота на дизайна и качество на звука с най-малко изкривявания.

Компанията Beyerdynamic съществува от 1924 г. и в наши дни продължава да се занимава с производството на микрофони и слушалки.
Слушалки DT-48 на Beyerdynamic от 1937 г.
Слушалки DT-48 на Beyerdynamic от 1937г.

1949 г.

През 1949 г. компанията AKG стартира продажбата на първите си слушалки K120.

Този модел, става толкова популярен, че компанията продължава с разработките на други слушалки. В крайна сметка AKG напускат бизнеса си с филмово оборудване и се съсредоточават само върху музикалните продукти. Интересен факт е, че са започнали бизнеса си с 5 работника, които сглобяват микрофони за радиостанции и джаз клубове.
Слушалки K120 на AKG от 1949 г.
Слушалки K120 на AKG от 1949г.

1958 г.

Следващата революция в развитието на слушалките е през 1958 г. и виновен за нея е Джон К. Кос (John C. Koss) със създаването на Koss SP-3.

Любителите на музика бързо оценяват отличния стерео звук на SP-3, който предоставя качество нечувано до този момент. Дизайнът е оценен много високо по време на дебюта на Hi-Fi изложението в Милуоки през 1958 г. и много бързо копиран от други производители, което довежда до стандарт на слушалките по света през следващите няколко години.

Джон Кос е роден на 22 февруари 1930 г. в Уисконсин. През 1952 г. той се оженил и използвал парите, дарени на сватбата (200 долара), за да започне бизнес. По непотвърдени данни съпругата му била сигурна, че ще си купят диван, но уви. Резултатът – SP-3 Stereophones и нова ера в развитието на слушалките.
Слушалки SP-3 на Koss Corporation от 1958 г.
Слушалки SP-3 на Koss Corporation от 1958г.

През 60-те години Koss става безспорен лидер в пазара на слушалки и се превръща в един от водещите доставчици за американските военни.
Koss Corporation продължава да произвежда слушалки и в наши дни.

1968 г.

През 1968 г. немската компания Sennheiser пуска в продажба първите в света отворени слушалки HD 414. Оттам започва историята на високия клас.

Въвеждането на отворени слушалки оказва много голямо влияние пазара, тъй като те успяват да възпроизведат по-естествен звук, предпочитан от много потребители.
Първите в света отворени слушалки Sennheiser HD 414
Първите в света отворени слушалки Sennheiser HD 414
Със своята нова технология, HD 414 предизвикват абсолютен бум в продажбите. До края на 1969 г. са закупени повече от 100 хиляди бройки, а към днешни дни Sennheiser HD 414 продължават да държат класацията за най-продаваните слушалки на всички времена в света с продажби от над 10 милиона броя.
Слушалки Sennheiser HD 414 с продажби от над 10 милиона броя
Слушалки Sennheiser HD 414 с продажби от над 10 милиона броя

През следващите години еволюцията на слушалките не е спряла и те продължават да се развиват. През 70-те години на XX век се създават първите безжични слушалки, които използват радио вълни. Изобретяването на Bluetooth 1.0 технологията през 1999 г. също оказва своето влияние. Трудно е да се предвиди какво ни очаква в бъдеще, но съдейки по досегашната история на този толкова популярен продукт, качеството ще продължи да бъде в основата на развитието му.