Производител Ortofon

Ortofon Logo


Компанията Ortofon е датска компания, която е специализирана в производството на висококачествени аудио продукти, основани на грамофонни дози, игли и други аксесоари за аудио техника.

Компанията е основана през 1918 година от Axel Petersen и Arnold Poulsen в Копенхаген, Дания. Началото на дейността на Ortofon е свързано с разработването на първия електромагнитен звукозаписващ апарат, който е революционен за своето време.

През 1948 година компанията презапочва производството на фонокартриджи, като в края на 1950-те години става един от водещите производители на този тип продукти. През 1960-те и 1970-те години Ortofon създава някои от най-успешните модели фонокартриджи в света, които досега са известни с високото си качество.

През 1980-те години компанията започва да произвежда и други аудио продукти, като глави за грамофони и игли. В последните години Ortofon развива технологии като Moving Coil (MC) и Moving Magnet (MM) за фонокартриджи, както и нови материали и конструкции за повишаване на качеството на звука.

Днес Ortofon е световноизвестна компания с над 100 години опит в производството на висококачествени аудио продукти. Компанията продължава да разработва нови технологии и продукти, за да задоволи нуждите на своите клиенти и да се утвърди като един от водещите производители на аудио техника в света.