Производител Genelec

GENELEC Logo


Genelec е финландска компания, която произвежда висококачествени аудио системи, основана през 1978 г. от Ilpo Martikainen. Компанията е известна със своите студийни монитори, които са популярни сред професионалните звукозаписни студия и звукови инженери в цял свят.

През 70-те години Мартикайнен започва да проектира свои собствени звукови системи в своята домашна работилница в град Иисалми, Финландия. Той е инженер по образование и работи за фирма, която произвежда телевизионни камери, но поради голямата си страст към аудиото, иска да проектира свои собствени високоговорители.

През 1978 г., след години на експериментиране и разработване, Мартикайнен основава Genelec за да произвежда професионални студийни монитори. Първите продукти на компанията са две двулентови системи - моделите 1030 и 1031, които бързо намират приложение в студията за звукозапис, както и в радио и телевизионната индустрия.

През 80-те години Genelec започна да разширява своята гама продукти и да въвежда нови технологии в своите монитори. През 90-те години компанията започна да се насочва към производството на мултимедийни системи и системи за домашно кино.

Днес Genelec е световен лидер в производството на студийни монитори и други аудио системи за професионална и домашна употреба. Компанията има офиси и представителства в цял свят и продава своите продукти в повече от 70 държави. Genelec продължава да иновира и да развива нови технологии, за да осигури най-висококачествен звук за своите клиенти.