Sonova придобива бизнеса на Sennheiser за потребителски насочени продукти

Публикувано от Васи Дюлгерова
Sonova придобива потребителския бизнес на Sennheiser

Двете компании ще работят под името Sennheiser в бъдеще.

Sennheiser и компанията Sonova Holding AG с централа в Stäfa, Швейцария, обявиха, че в бъдеще ще си сътрудничат под бранда Sennheiser.

Световният лидер в решенията за медицинско оборудване, подпомагащо слуха, ще придобие изцяло потрбителски насочената част от Sennheiser (Sennheiser's Consumer Electronics). След одобрение от регулаторите, планът е бизнесът трансферът да завърши до края на 2021 година. Sennheiser обяви през февруари, че ще се фокусира върху професионалните решения, свързани със звука, докато ще потърси партньор за бизнеса си, насочен към крайния потребител.

Продуктите клас Consumer Electronics на Sennheiser са синоним на най-добрия звук и уникално аудио изживяване. С поемането на бизнеса на Sennheiser, Sonova добавя слушалки и саундбарове към портфолиото си за слухова грижа, което до момента включва слухови апарати и кохлеарни импланти, наред с още медицински слухови решения. Sonova ще използва и съчетае компетенциите на двете компании, за да укрепи и разшири допълнително своите бизнес възможности в бъдеще. Дългогодишният опит на Sennheiser като една от водещите в света компании в аудио индустрията и произтичащата от това репутация и привлекателност на марката са отлично допълнение към богатия технологичен и аудиологичен опит на Sonova в областта на медицинските слухови решения.
Планира се постоянно сътрудничество под общия чадър на марката Sennheiser, за да продължат да се предлагат на клиентите на Sennheiser първокласни аудио решения в бъдеще. Съставено е лицензионно споразумение за бъдещо използване на марката Sennheiser.

Не бихме могли да мечтаем за по-добър партньор от Sonova за нашия бизнес с електроника, насочена към крайния потребител“, казва Daniel Sennheiser, съ-изпълнителен директор на Sennheiser. "Sonova е силна, добре позиционирана в сегмента си компания. Не само споделяме страст към добрите аудио изживявания, но също така имаме и много сходни корпоративни ценности. Това ни дава отлична основа за успешното ни бъдеще заедно."

Съ-изпълнителният директор Dr. Andreas Sennheiser добавя: "Комбинацията от силните страни на двете компании осигурява много добра отправна точка за бъдещ растеж. Убедени сме, че Sonova ще укрепи потребителския бизнес на Sennheiser в дългосрочен план и ще улови основните възможности за растеж."

И двамата партньори виждат голям потенциал, който по-специално е изразен на пазара за усъвършенствани устройства в помощ на речта и за истински безжични (true wireless) слушалки за феновете на музиката.

Като част от партньорството, се планира пълен трансфер на всички дейности на бизнеса с потребителска електроника на Sennheiser към Sonova. Това ще бъде приведено в съответствие с процедурите на Sennheiser. За служителите, които ще преминат в Sonova, прехвърлянето към международно действащата и добре позиционирана компания, със седалище в Швейцария, представлява много добра възможност за бъдещето им развитие. В момента общо около 600 служители на Sennheiser работят за потребителски ориентирания бизнес на Sennheiser.

Arnd Kaldowski, главен изпълнителен директор на Sonova, казва:
Много съм щастлив, че Sennheiser избра Sonova за по-нататъшно развитие на добре известната си потребителски ориентирана част. Очакваме с нетърпение да посрещнем новите си колеги и да надградим досегашните постижения, комбинирайки силите на двете организации, за да оформим успешно нашето съвместно бъдеще. Бързо нарастващият пазар на лични аудио устройства бързо се развива. Комбинирането на нашата аудио-експертиза с познанията на Sennheiser за начина, по който се възпроизвежда звука, тяхната страхотна репутация, както и техните висококачествени продукти, ще ни позволят да разширим нашето портфолио с предложения и да създадем важни допирни точки с потребителите по-рано в живота им – по-рано в слуховия им път. Комбинирането на нашата водеща на пазара технология със силната марка и добре изградената дистрибуторска мрежа на Sennheiser, създава силна основа за бъдещ растеж."

Марката Sennheiser е синоним на първокласен звук и отлично качество на продуктите в продължение на повече от 75 години. Sonova също така ще поеме областите за развитие и производство на потребителски насочената електроника на Sennheiser, така че клиентите на бранда ще продължат да се радват на страхотното им качество и в бъдеще.

С партньорството си за потребителското подразделение със Sonova, Sennheiser ще концентрира своите сили и ресурси върху бизнес областите, свързани с професионалната аудио техника, бизнес комуникациите и Neumann. В тези три бизнес звена компанията планира да продължи да расте със скорост над средното ниво и да разшири вече силните си позиции на световния пазар. Освен това Sennheiser ще разширява последователно своите бизнес единици.


За Sonova:

Sonova, със седалище в Stäfa, Швейцария, е водещ доставчик на иновативни решения за слуха. Компанията оперира чрез основните си търговски марки Phonak, Unitron, Hansaton, Advanced Bionics и марките от бизнеса за аудио грижи, напр. AudioNova, Geers, Boots Hearing Care, Connect Hearing и Lapperre. Sonova предлага на своите клиенти едно от най-изчерпателните продуктови портфолиа в бранша - от слухови апарати до кохлеарни импланти и решения за безжична комуникация.

Следвайки уникална вертикално интегрирана бизнес стратегия, Sonova работи в три основни бизнес насоки - слухови апарати, аудио грижи за слуха и кохлеарни импланти - цялата верига от устройства за слухови апарати на пазара. Мрежата за продажби и дистрибуция на Sonova е най-широката в бранша и включва над 50 собствени компании на едро и повече от 100 независими дистрибутори. Това се допълва от бизнеса за аудио грижи на Sonova, който предлага професионални аудио услуги чрез мрежа от около 3300 локации на 20 ключови пазара.

Основана през 1947 г., групата на Sonova разполага с над 14 000 специализирани служители и генерира продажби от 2,92 милиарда швейцарски франка през финансовата 2019/20, както и нетна печалба от 490 милиона швейцарски франка. Във всички бизнеси и чрез подкрепата на фондация „Чуй света“, Sonova преследва своята визия за свят, където всеки се наслаждава на прекрасната възможност да разполага със слуха си и следователно – да живее живот без ограничения. За повече информация, моля посетете www.sonova.com и www.hear-the-world.com.